Lankomumas

Straipsnių peržiūros
396886

Pietų Europos virtuvė geresniam specialistų rengimui

 

 

Pietų Europos virtuvė geresniam specialistų rengimui

Šiemet Vilkijos žemės ūkio mokykla dalyvauja partnerio teisėmis ERASMUS+ programos 1 pagrindinio veiksmo projekte „Pietų Europos virtuvė geresniam specialistų rengimui“  Nr. 2016-1-LT01-KA102-022814. Projekto koordinatorius - Marijampolės profesinio rengimo centras, partneriai - Biržų technologijų ir verslo mokymo centras, Vilkijos žemės ūkio mokykla, IEC TEMIS (Ispanija), Paragon Europe (Malta).  

Valgymo kultūra Lietuvoje sparčiai keičiasi. Į lietuvių virtuves bei restoranus/ kavines kelią skinasi azijietiški ar pietų Europos virtuvės patiekalai. O profesinių mokyklų mokiniai- būsimi virėjai, padavėjai, barmenai- mokykloje įgyja tik pagrindinius įgūdžius. Jiems trūksta žinių apie pasaulio virtuvę, įvairių tautų klientų ir jų aptarnavimo ypatumus, o taip pat įgūdžių pietietiškų valgių gamyboje ar įvairiataučių klientų aptarnavime. Todėl šiuo projektu siekiame, kad mokiniai tiesiogiai pažintų Pietų Europos šalių virtuvę; gilintų profesines žinias Viduržemio jūros virtuvės patiekalų gamyboje ir jūros gėrybių gaminimo technologijose; susipažintų su įvairių tautų klientais, su patiekalų patiekimu, susipažintų su turistų aptarnavimo ypatumais, o taip pat tobulintų užsienio kalbos žinias ir įgūdžius. Šiuo projektu taip pat siekiama padėti mokiniams, kilusiems iš provincijos bei esantiems iš socialiai remtinų šeimų, įgyti tarptautinių ir tarpkultūrinių kompetencijų, vystyti bendravimo įgūdžius, mokyti dinamiškumo ir sugebėjimo patiems prisiimti atsakomybę už savo mokymosi rezultatus, pagerinti bendruosius gebėjimus (skaitmeninį raštingumą, verslumą), skatinti mokinių kūrybiškumą ir suteikti galimybę integruotis į ES ir Lietuvos darbo rinką.  

Projekte dalyvaus 20 MPRC, BTVMC ir VŽŪM virėjų, padavėjų , barmenų specialybės mokinių. Projektas, vykdomas ištisus metus, apims ne tik stažuotės laikotarpį, bet informacinius, sklaidos renginius siunčiančiose mokyklose, padės mokiniams viso projekto metu gilinti profesines žinias, didins motyvaciją mokytis užsienio kalbos žinių, gerinti mokymosi rezultatus. Stažuotės šalys – Italija ir Malta. Mokiniai keletą mėnesių bus rengiami stažuotei - gilins savo darbinius įgūdžius, tobulins anglų kalbą, domėsis šalimis, į kurias vyks, atliks jiems skirtas užduotis. 

Projekto rezultatai - tai 20 virėjų, padavėjų, barmenų specialybės mokinių, įgijusių naujų Pietų Europos virtuvės žinių ir įgūdžių, kurie turėtų padėti jauniesiems specialistams įsidarbinti ir pakelti darbovietės prestižą ar patrauklumą. Dar vienas svarbus rezultatas bus integruota virėjų ir padavėjų specialybės pamoka, kurios metu virėjai gamins Italijos ir Maltos patiekalus, o stalus papuoš ir aptarnaus padavėjai. Projekto dalyviai baigiamajame renginyje pateiks savo pačių pagamintus patiekalus. Be to, jie parsiveš bent 10 tų šalių patiekalų receptūrų ir projekto pabaigoje sukurs elektroninę Receptų knygelę. Joje bus mokinių stažuočių nuotraukos, įspūdžių fragmentai ir Pietų Europos receptai. Ši knygelė taps ir mokinių nuosavybe, ne tik mokyklos, dalyviai galės ja dalintis ir dovanoti. Tai bus darbas, keliantis mokiniams pasididžiavimą savo profesija.